Ny undercentral på plats

Nu är den nya undercentralen på plats. Den gamla undercentralen, d.v.s. den enhet som omvandlar fjärrvärme till varmvatten och värme i våra element, blev föråldrad.

Schneider, som tidigare utförde årliga inspektioner av vår anläggning, ville inte längre göra det eftersom det inte längre fanns tillgängliga reservdelar till det elektroniska styrsystemet och sa upp vårt avtal.

Schneider lämnade en offert för uppgradering av styrsystemet, men eftersom undercentralen redan var 18 år gammal och har en beräknad livslängd på ca 20 år, ansåg vi att det inte var lönt att investera i ett nytt styrsystem.

Istället beslutade vi att hyra en ny undercentral av SFAB (leverantören av fjärrvärmen). För en fast månatlig kostnad installerar de, driftsätter, utför underhåll (inklusive arbetskraft och reservdelar) och övervakar undercentralen dygnet runt. Det inkluderar till och med att SFAB åker ut och fyller på vatten i tanken när det behövs, eftersom de får larm när den nästan är tom. Detta avtal gäller i 15 år (från mitten av 2023). Ingen annan kostnad än den månatliga avgiften tillkommer.

Dessutom finns en tryckstegringspump som samfälligheten äger och som ökar trycket på varmvattnet (observera att detta bara gäller varmvattnet, eftersom kallvatten levereras separat till varje länga). Den äldre pumpen var igång några timmar på morgonen och kvällen och var avsedd att öka trycket när många använde varmvatten. Pumpen och dess styrning verkade vara äldre än undercentralen. Vi beslutade därför att den skulle bytas ut samtidigt som undercentralen.

En ny tryckstegringspump installerades, och nu, sedan augusti 2023, mäter den trycket och justerar sig själv för att bibehålla ett konstant tryck dygnet runt, för att kompensera när fler eller färre använder varmvatten. När den inte behövs stannar den och startar igen när det behövs. Detta görs för att förlänga pumpens livslängd och spara energi.

Vi är medvetna om att det har varit några intrimningsproblem med den nya centralen, men vi tror att det fungerar acceptabelt i de flesta längor nu. Hör av er annars.

Påminner om att det fortfarande behövs backventiler monterade då vi på grund av systemets konstruktion har olika tryck för kall- och varmvatten. Se sidan Kartor, ritningar och ledningsnät för mer om detta.

Mvh,
Styrelsen1 thought on “Ny undercentral på plats”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.