Angående IP-onlys erbjudande om fiber

Styrelsen har fått uppdaterad information om IP-onlys byggplaner utifall att det blir aktuellt med en utbyggnad av fiber i vårt område. IP-only har undersökt om det går att använda befintliga kanaler för att dra fiber, vilket ser ut att vara möjligt. Styrelsen ställer sig positiv till att man utnyttjar befintlig kanalisation i så stor utsträckning som möjligt istället för att gräva om arbetet skulle bli av.

Angående erbjudandet i sig så ställer sig styrelsen fortfarande neutral till det. Varje fastighetsägare måste själv ta ställning till sitt behov och om man anser att erbjudandet är bra.

I IP-onlys nuvarande förslag ser det inte ut att behöva grävas på någon enskild medlems tomt. Grävningen på samfällighetens mark begränsas till första sträckningen från Fjället. Fibern dras till största del via krypgrunden och i befintliga kanaler. Enligt IP-only är det eventuellt möjligt att utnyttja befintlig genomföring för telekabel från krypgrunden in i husen. Det kan bli mindre förändringar på grund av oförutsedda saker som upptäcks under arbetets gång, men detta är deras nuvarande bedömning.

Förslag på dragning av fiber – kartbild

Förklaring till kartbilderna enligt IP-only:

RÖTT = förmodad asfaltsschakt
GRÖNT = förmodad mjukmarksschakt
RÖDA CIRKLAR = exempel på stoppgropar som kan behövas i befintlig kanalisation där vi ej kommer igenom med dukt/kabel
TURKOS = befintlig kanalisation (där vi räknar med att kunna dra fibernätet).

Enligt IP-only så har man satt ut exempel på så kallade ”stoppgropar”. Det innebär att om kanalisationen är trasig någonstans så kommer IP-only att behöva gräva en grop vid dessa ställen och laga den befintliga kanalisationen. Platserna som märkts ut ska emellertid vara exempel på att detta kan förekomma och inte konstaterade problemområden.

Skulle tillräckligt många vara intresserade av IP-onlys erbjudande så kommer styrelsen att behöva komma överens med IP-only om ett markupplåtelseavtal. Dessutom ser vi då inte att det finns grund för att fortsätta utreda frågan om ett gruppavtal med nuvarande bredbandsleverantör Tele2, som styrelsen undersökt tidigare.

Mvh,
Styrelsen

Förslag på dragning av fiber – satellitbild


2 thoughts on “Angående IP-onlys erbjudande om fiber”

  • Det ser jättebra ut! Nu håller vi tummarna för att vi blir tillräckligt många som nappar på erbjudandet – så det blir av. Vi betalar idag 449 kr/mån för 200/10 via Tele2 (fd Comhem). Med IP Only får vi 500/500 för 8015 kr i installation och 0 kr/mån i 24 mån. Installationen utslagen på 24 mån blir 334 kr/mån. Så utan installationskostnad får vi upp hastigheten från 200/10 till 500/500 och ner månadskostnaden från 449 till 334 kr/mån i 24 mån. På två år blir det en besparing på 2760 kr och bättre bredband + högre fastighetsvärde på köpet. Erbjudandet från IP Only hänger samman med att de har sina entreprenörer i området nu. Jag är inte säker på att erbjudandet återkommer – varken från dem eller någon annan. Ett gruppavtal med Tele2 vore bättre än det vi har idag, men fortfarande bredband via koax och inte fiber.

    • Detta ser ut som en utmärkt lösning. Nuvarande kabel TV (Comhem/Tele2) är en föråldrad teknik som inte lever upp till dagens krav och är definitivt inte en lösning för framtiden så som fiber är. Dessutom visar Claes uträkning att det för de flesta är ekonomiskt fördelaktigt redan de första 2 åren. Att kunna köpa tjänster såsom bredband och TV i konkurrens åren därefter ger sannolikt ytterligare fördelar. Många av oss är uppkopplade mot nätet idag men i framtiden kommer vi och säkerligen de som köper husen efter oss att kräva snabba fiberuppkopplingar till husen. På marginalen ger det nog också högre fastighetspris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.