Nuvarande status för fiberkampanj

Nuvarande status för fiberkampanj

Styrelsen har tyvärr ännu inte alla svar vi önskat kring hur en fiberutbyggnad i vårt område skulle gå till. Vi fortsätter att ha en dialog med IP-only kring detta. Nedan följer vad vi vet just nu:

Angående erbjudandet i sig så ställer sig styrelsen neutral till det. Varje fastighetsägare måste själv ta ställning till sitt behov och om man anser att erbjudandet är bra.

Om tillräckligt många tecknar sig och IP-only vill genomföra utbyggnaden kommer de att behöva teckna ett markupplåtelseavtal med styrelsen för att få gräva ner fibern på samfällighetens mark. IP-only har skickat ett förslag på dragning av fibern till styrelsen, där krypgrundarna används för att sprida nätet till de enskilda fastighetsägarna. Enligt detta förslag kommer de alltså inte att behöva gräva på de enskilda fastighetsägarnas tomter, förutom vid gavelfastigheterna.

Eventuellt kan IP-only även behöva teckna markupplåtelseavtal med ägarna av gavelfastigheterna beroende på var det behöver grävas och hur tomgränserna går, om dessa ägare inte själva vill ha fiber.

Styrelsen har ännu inte tagit ställning till den föreslagna byggplanen utan ställt ett antal frågor till IP-only, bl.a. om det är möjligt att använda befintliga kulvertar mellan radhuslängorna på vissa ställen istället för att gräva. Enligt IP-only är det nuvarande förslaget baserat på ett värsta falls-scenario för grävningen.

Vi fortsätter att undersöka detta tillsammans med IP-only och kommer att fortsätta hålla er underrättade när vi fått svar på denna och andra frågor.

För fullständig transparens så har styrelsen tidigare haft diskussioner med Tele2 om möjlighet till att teckna ett gruppavtal för vår befintliga bredbandslösning, dvs att bredbandet skulle ingå i samfällighetsavgiften och samtliga skulle anslutas till detta, på motsvarande sätt som vårt kabel-tv-utbud. I dagsläget betalar vi 82 kr per hushåll och månad för kabel-tv. Gruppavtalet skulle i sin nuvarande form med en avtalstid på 36 månader lägga till bredband med 250 Mbit/s ner samt telefoni bas för totalt 177,50 kr per hushåll och månad. Önskas ett snabbare bredband får den enskilda stå för detta, fast med en uppgraderingsrabatt på 350 kr.

Beroende på önskad kapacitet kan detta både bli billigare eller dyrare än IP-onlys erbjudande. Emellertid kräver ett gruppavtal att en majoritet av föreningens medlemmar röstar för detta vid ett årsmöte, då det påverkar ekonomin för alla medlemmar. Styrelsen har arbetat en längre tid med detta, vilket kan ses i styrelsemötesprotokollen, men på grund av pandemin har vi ännu inte kunnat lyfta det på något årsmöte.

Mvh,
Styrelsen



5 thoughts on “Nuvarande status för fiberkampanj”

  • Hej,

    Jag uppskattar informationen mycket.

    Men, jag ser inte det som transparent att information om fiber blandas ihop med information om ett tidigare arbete för att skaffa fram ett gruppabonnemang via tele 2 i befintlig anläggning/teknik (fiber Koax). Den ena saken handlar om att skaffa en anläggning som höjer driftsäkerheten och tillgängligheten av bredbandsanläggningen, bryter Comhems monopolet och bidrar till att området hänger med i utvecklingen. Den andra handlar om att med befintlig anläggning minskar kostnader genom gruppabonnemang, vilket inte löser de tekniska problemen (avbrott …) man har idag med Comhemsnät. För mig (och säkert för majoriteten) är det viktigt att bredbandet fungerar och som nyinflyttad (sedan två månader ifrån en fiberfastighet) så har bredbandet försvårat för mitt distansarbete, två avbrott per vecka snittar jag just nu och jag har en hastighet som är ännu högre än den som föreningen avser att skaffa fram med hjälp av gruppabonnemanget. Tele 2 kundtjänst gör inget mer än att be mig starta om min router något jag slapp göra under de 4 åren jag har bott i fiberfastighet.

    För att sammanfatta, jag tycker att inlägget skulle ha innehållit information om fiberkampanjen och inget mer. Mot slutet av inlägget görs tom en spekulativ kostnadsmässig jämförelse mellan fiber och gruppabonnemang på befintlig Koax. Det är, med all respekt, inte transparent och inte neutralt.

    Inlägget såsom den är nu skriven får andra effekter än endast informativa. Om jag får lämna en åsikt så tycker inte att föreningen ska driva frågan om gruppabonnemanget vidare, det sparar några kronor per hushåll men driftproblemen och monopolet kvarstår. Det är inte en hållbar lösning, iaf inte mera hållbar en fiber.

    Jag ber om förståelse för eventuella formuleringsfel.

    Med vänliga hälsningar,
    Khalid Raouz

    • Hej Khalid,

      Tack för din kommentar. Naturligtvis spelar driftsäkerhet en viktig roll och också intressant att höra om dina nuvarande problem.

      Jag kan tänka mig att olika medlemmar värdesätter olika saker med sin bredbandsanslutning, vad gäller pris, kapacitet och driftsäkerhet mm

      Om tillräckligt många tecknar sig för IP-only så att utbyggnaden blir av ser jag inte att styrelsen kommer att arbeta för en gruppavslutningen. Om inte blir det en fråga för årsmötet.

      Syftet med informationen var inte att förespråka det ena eller andra alternativet, utan redovisa vilka diskussioner som tidigare förts, innan IP-onlys kampanj.

      Mvh,
      Magnus

    • Om vi ska ha någon driftsäkerhet kanske vi ska dra in privat fiber som ägs av samfälligheten. IP-only verkar inte toppa listorna heller.

      • Hej Jonas,

        Att äga saker och drifta de i egen regi kan låta attraktivt men är inte alltid det bästa. I det fallet där vi skulle äga vår fiber så kommer vi förmodligen att ändå behöva kontraktera en leverantör som utför både avhjälpande och förebyggande underhåll för hela området. Vi skulle även behöva stå för framtida reinvesteringar. Allt det kommer att kosta föreningen en del pengar.

        När jag skriver om driftsäkerhet och kapacitet så jämför jag endast mellan teknikslag och inte leverantörer. Jag har nämnt det tidigare, i facebookgruppen tror jag, att det när det kommer till Data-leverantörer så handlar det oftast om pest eller kolera. Ingen leverantör är perfekt men fiber som teknik och som förbindelse är överlägsen Coax (det som mer korrekt bör refereras till som kabel-tv-nät) när det gäller kapacitet och tillförlitlighet just med avseende på datatrafikträngsel.

        Det vore också bra att ha flera leverantörer att välja på. Jag är medveten om att Leverantören har de recensioner de har.

        Med vänliga hälsningar,
        Khalid Raouz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.